Opatrenia na zníženie deficitu vláda prijme v druhej polovici roka

23.05.2013 Bratislava

Bratislava 23. mája (TASR) - Pokiaľ by vláda neprijala žiadne dodatočné opatrenia na zníženie deficitu verejných financií, ten by sa budúci rok prehĺbil na 3,6 % z tohtoročných plánovaných 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). 

"Všetky tieto opatrenia budú predchádzať prijatiu rozpočtu a udeje sa tak v druhej polovici tohto roka," avizoval dnes počas pravidelnej Hodiny otázok na pôde Národnej rady (NR) SR minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Schodok verejných financií by sa mal pritom podľa plánu vlády znižovať medzi rokmi 2014 a 2016 postupne na 2,6 %, 2 % a 1,3 % HDP. Pevným je však len cieľ pre budúci rok, zdôraznil minister. "Ciele na roky 2015 a 2016 sú pohyblivé a budeme ich vyhodnocovať na základe skutočného vývoja reálnej ekonomiky v tomto a budúcom roku," vysvetlil.

Ide pritom o výraznejšiu konsolidáciu, ako si vyžadujú európske pravidlá. Dôvodom je vnútroštátna legislatíva, konkrétne ústavný zákon o dlhovej brzde, ktorý stanovuje viaceré sankcie pri prekročení rôznych úrovní verejného dlhu.

"Znižovanie deficitu len v súlade s európskymi pravidlami by znamenalo prekročenie 57-% hranice hrubého verejného dlhu v roku 2015," upozornil Kažimír s tým, že zákon v takej situácii vyžaduje zostavenie vyrovnaného rozpočtu. "To by v danej situácii malo procyklický charakter a slovenské hospodárstvo by mohlo byť vystavené vážnym negatívnym dopadom z hľadiska prepadu ekonomických aktivít," varoval minister.
 

Vyberte región